Reklama
 
Blog | Lenka Kosková Třísková

Jak jsem žádala o sociální dávku

Vlastně to byla taková bojovka: z OSSZ na Úřad práce, z Úřadu práce na OSSZ, potom zpátky, potom ještě asi dvakrát a mezi tím obsloužit také pojišťovnu či finanční úřad. Proč? Protože se mi ke dvouleté dceři narodil ještě syn a já jsem v té době pracovala na částečný úvazek a občas jsem si přivydělala na živnostenský list. Celá akce netrvala ani dva měsíce a vlastně nám stačilo jen asi 10 návštěv na úřadech.

Symbolicky vše začalo na apríla, kdy mi začínala ta druhá mateřská. Vzala jsem do ruky papír od gynekologa s vyznačením termínu nástupu a vydala se na OSSZ ohlásit změnu. Zde mi nejprve tvrdili, že žádnou peněžitou pomoc v mateřství dostávat nebudu, protože můj pracovní poměr skončil před rokem a půl a z živnosti si neplatím pojištění. Jenže to byl ten předcházející pracovní poměr před prvním dítětem. Nedala jsem se odbýt a po chvíli paní za okénkem zjistila, že ano, opravdu jsem zrovna zaměstnaná ve stejné organizaci na další poměr na dobu určitou, který začal v červenci. A z toho mi opravdu vzniká nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

„Hurá“, řekla jsem. „A kolik to bude?“ Bylo mi vysvětleno, že to mi teď nikdo neřekne. Uvidí se až někdy v polovině května, až se to bude zadávat do počítače. V dubnu přece ještě přijde výplata za březen, takže se to celé bude zpracovávat až v květnu. A sebrali mi ten papír od lékaře, jediný doklad, který potvrzoval, že mám od někdy nárok na pépéem a mateřskou.

Chtěla jsem tedy nějaký jiný papír – musím přece na Úřadu práce, který mi vyplácí rodičovský příspěvek na starší dítě, oznámit změnu a nástup na mateřskou. Potřebuji na to doklad. Jenže na OSSZ mi nic nedali – všechno bude prý až v květnu.

Vypravila jsem se tedy na Úřad práce oznámit změnu a zeptat se, jak to bude dál. Protože pépéem bude rozhodně nižší než byl rodičovský příspěvek – vždyť to bude jen 60 % z malého platu z malého úvazku. Dvě úřednice na Úřadu práce se chvíli dohadovaly a pak se shodly že se Úřad práce mi asi možná teda určitě žejo bude doplácet tolik, abych v konečném součtu skončila na 7 600 Kč, které dosud činil rodičovský příspěvek. A ééé, že se to doplatí za období po porodu určitě a asi zřejmě i za období před porodem. A kde mám nějaký papír ze sociálky.

Když se ukázalo, že žádný papír nemám, dostala jsem formulář, ať tedy oznámím změnu a ať přijdu v tom květnu, až mi sociálka řekne, kolik přesně mi tedy bude platit.

Potom jsem šla pozastavit živnost na magistrát, ale zrovna nefungoval počítačový systém a živnostenský list pozastavit nešel. Nemajíc žádného dalšího lejstra, návštěvu zdravotní pojišťovny stejně jako finančního úřadu jsem ráda nechala na jindy. Uspěla jsem za 14 dní, ale k mému překvapení nešlo zrušit živnost zpětně. Prostě to nešlo. Dožadovala jsem se, že to chci mít pěkně ke dni, kdy jsem na tu mateřskou nastupovala, ale paní na živnostenském odboru mi řekla, že jí zákon zakazuje dělat změny zpětně. A prý to pojišťovně ani finančnímu úřadu nevadí. Dobrá, řekla jsem si a pro jistotu na oba úřady zavolala. Pojišťovně to nevadí a až mi magistrát dá potvrzení o pozastavení živnosti, mám osobně přijít podepsat nějaký formulář. Finančnímu úřadu to nevadí a až dostanu od magistrátu potvrzení, stačí poslat poštou oznámení. Hurá. Magistrát mě poslal domů, že mi to potvrzení pošle poštou nejpozději za týden. Šla jsem tedy domů čekat.

Potvrzení skutečně asi po 4 dnech přišlo. Jednu kopii jsem poslala poštou na finanční úřad s oznámením změny. Druhou kopii jsem si schovala na začátek května, kdy jsem se chystala na další bojovku po úřadech.

Zahájila jsem ji na OSSZ, kde mi vytiskli na papír, jak vysoká bude moje pépeémka a od kdy do kdy ji asi tak budu pobírat. S tímhle jsem se vydala na Úřad práce, kde mi řekli, že je papír z OSSZ nezajímá, že na to mají svůj formulář, který musím odnést na OSSZ a tam mi ho vyplní a já to podepíšu. V Liberci jsou naštěstí oba úřady co by kamenem dohodil, tak jsem vzala formulář z Úřadu práce, zaskočila na OSSZ, zde mi do formuláře napsali přesně to, co před tím vyjelo z počítače a já to podepsala. Na Úřadu práce se mezi tím vyměnila paní u okénka a ta nová mi řekla, že by jí stačilo to původní lejstro. Ale že neví od kdy do kdy a jak mě bude Úřad doplácet, protože ona je jen podatelna a dávkařka úřaduje jindy. Ale že s jistotou ví, že co nejdříve po porodu mám donést rodný list kůvli porodnému a kvůli oznámení další změny – narození dítěte. V ráži jsem ještě zašla do zdravotní pojišťovny, tam šlo vše rychle a hladce, až na tu frontu.

Těsně před narozením syna mi ještě Úřad práce stihl písemně oznámit, kolik mi doplatí za měsíce duben a květen. Po narození syna, asi 7. den jeho života, donesl manžel na Úřad synův rodný list. Asi za týden přišlo oznámení o přidělení porodného. A za další týden mi přišlo do vlastních rukou, že mi odebírají rodičovský příspěvek, k tomu byl přiložen jakýsi formulář.

Muhaha, zaklela jsem a zavolala dávkařce na Úřad práce, proč mi odebírají příspěvek. Ukázalo se, že jsem měla nárok na příspěvek na starší dítě, ale teď mám ještě mladší dítě a dávka je vázaná na mladší dítě. Takže mi ten příspěvek odebrali, dokud nevyplním formuář se žádostí na to mladší dítě. Prý se dávka ruší automaticky, jakmile zaznamenají rodný list druhého dítěte. Proč to nešlo vyřídit přímo při odevzdání rodného listu, to paní nevěděla, prý se to tak prostě nedělá. Muhaha.

Ve formuláři požadovali údaje, které jsou na rodném listě dítěte a v ostatních formulářích, jež jsem už na Úřadu postupně podepsala. Přesto bylo nutné vyplnit ještě tenhle a podepsat a osobně doručit na Úřad. Tím mi prý automaticky vznikne nárok na doplatek toho rodičovského příspěvku a doplatí se mi zpětně (odebrali mi ho totiž s platností od 1. 5.). Tak jsem vyplnila a podepsala formulář a manžel jej do města dovezl. A za 5 měsíců, až mi skončí nárok na tu pomoc v mateřství od sociálky, musím znovu osobně na Úřad podepsat a vyplnit další lejstro, abych měla nárok na celý rodičovský příspěvek. Uff.

A jak tak čekám na oznámení, že mi ten příspěvek zase přiznali, v duchu se ptám, zdali by to celé nešlo zařídit nějak jednodušeji. Konec konců, sociálka i úřad práce spadají pod jedno ministerstvo a ty dvě dávky, „pépéemka a rodičák“ jdou z jednoho rozpočtu a na stejný účel. Sním o tom, že slavný Czech-Point nebude jen místo, kde zjistím nějaké informace, ale místo, kam přijdu, popíšu svou žvotní situaci, systém udělá abraka dabraka a na můj účet začne chodit příslušná dávka. Třeba se jednou dočkám.

Reklama