Reklama
 
Blog | Lenka Kosková Třísková

Kam s ní?

Mám bystrou, chytrou a společenskou dcerku, které v září budou dva roky a pro kterou bych od září ráda našla na 1-3 dny v týdnu nějakou školku. Nebo hernu nebo dětský koutek, prostě nějaké pravidelné hlídání, kde bude stálý kolektiv podobně starých dětí. V krajském městě ale nic takového není. Místo toho jsem se setkala s názorem, že se chystám zneužívat sociální dávky, když budu mít v září 3 měsíční miminko a chtěla bych tu starší dát na chvilku do školky...

Proč chci to nebohé dítě ve dvou letech umístit do školky? Zejména proto, že jí to prospěje. Má ráda stejně staré děti a jejich pravidelná společnost jí dělá dobře. Letos chodívala pravidelně každé úterý do dětského koutku k nám do našeho sdružení – hlídali jsme děti maminek, co se zde rekvalifikovaly. Bohužel koutek končí. Adélka se sem vždycky moc těšila a domů chodila spokojená a veselá. Proto vím, že by nějakou formu školky uvítala i nadále. Mně by to trochu ulevilo, měla bych víc prostoru pro to druhé děťáko a časem taky nějaký prostor pro práci – mám v našem občanském sdružení povinnosti, z nichž se nevyvlíknu.

Jaké máme možnosti? Teoreticky jsou zde ve městě jedny jesličky. Jak nedávno zjistila kamarádka, na pořadníku na volné místo je asi 13 dětí. Z celkové kapacity tuším 40 dětí by tedy muselo celých 14 odpadnout, onemocnět, odstěhovat se nebo já nevím, aby se dostalo na Adélku. Kromě toho by mi ji vzali na půldny a ne na celé dny, což je organizačně mnohem komplikovanější. A kromě toho, v jeslích mají přednost zaměstnané matky. Já podnikám a dobrovolně pracuju pro neziskovku, v září budu mít živnost ještě pozastavenou. Oficiálně tedy budu matka na mateřské, která se snaží do státem dotovaných jeslí nacpat starší dítě. Tuhle jsem se v opozičním plátku dočetla, že prý zastupitelé vládnoucí strany podobné chování považují za zneužívání sociálních dávek. Možná to bude jeden z důvodů, proč se radnice chystala ty jesle zrušit úplně, nakonec se tak nestalo i kvůli odporu obyvatel a petici maminek, jejichž děti do jeslí chodí.

Druhou možností je zkusit najít mateřskou školku, kde by vzali dítě mladší tří let. Formálně to lze, zákon nic takového nezakazuje, je to věcí rozhodnutí ředitelky MŠ. Jenže volná místa nejsou určena pro dvouleté děti. Poptávka ve školkách totiž většinou převyšuje nabídku a tak existují různá omezení: berou se děti starší 3 let, přednost mají zaměstnané matky, přednost mají děti, které už mají ve školce sourozence a tak dále. Navíc i zde připadá v úvahu pouze model buď všechna dopoledne, nebo celý týden, žádné 1-3 celé dny. A kromě toho, jak víme, cpát dvouleté dítě do školky, když je doma druhé mladší dítě, toť zneužívání sociálních dávek.

Konečně máme v Liberci dvě soukromé školky. Zaplatila bych. Ale obě jsou přeplněné na dva roky dopředu.

Náš dětský koutek, který jsme provozovali tři roky, v červnu končí, protože končí projekty, z nichž byl jeho provoz financován. Další projekty zatím nejsou – není to naše chyba, problém je v tom, že zatím nelze čerpat peníze z dalšího programovacího období z Evropského sociálního fondu. Vážně jsem zvažovala, že si založím soukromou miniškolku, aby Adélka měla můj vysněný stálý kolektiv a vůbec. Jenže naše prostory neumožňují celodenní hlídání, navíc bydlíme na druhém konci Liberce a konečně – při dvou malých dětech a celkové starosti o zabezpeční budoucnosti sdružení opravdu nemám prostor k tomu zřizovat a provozovat ještě soukromou miniškolku. Trh by asi byl, ale můj den má 24 hodin.

Raději vůbec nebudu vzpomínat na to, že jsem původně měla i jakési nároky ve smyslu stravy (jsem vegetarián), pěší dostupnosti (nesnáším cestování autem po městě), organizace dne (celé dny místo půldnů) a další. Beru cokoliv, ale kromě naší hlídací tety zřejmě jiné hlídání pro Adélku neseženu. A hlídací teta, to není kolektiv stejně starých dětí. Ach jo.

Vážně by mě zajímalo, jak je to myšlené s tou dvourychlostní mateřskou. Já jsem o ní pro druhé dítě uvažovala. Naštěstí ni nemám nárok – měla jsem před mateřskou příliš malý příjem. Naštěstí. Protože za dva roky bych řešila přesně stejný problém. Jestli si teda mezitím nezaložím tu soukromou školku.

Reklama