Reklama
 
Blog | Lenka Kosková Třísková

Skleničkové děti

"Jak vás tak znám, vy asi budete dítěti vařit, co?", zeptala se dětská lékařka mé kamarádky při prohlídce pětiměsíční holčičky. Když kamarádka přisvědčila, že ano, dostala hromádku barevných letáků o výživě dítěte a o produktech dostupných na trhu, "kdyby si to s tím vařením ještě rozmyslela".


Proč není vhodné dítěti vařit? Protože přikrmovaní kojenci jsou prý ohroženi různými nitráty a jinými látkami obsaženými v zelenině. Nepomůže ani biozelenina, u ní obsah dusičňanů není kontrolován. Tak. Proč dítěti vadí dusičňany? Protože mohou zpomalit jeho vývoj, dítě "neprospívá", naruší se jeho trávicí systém, zatíží ledviny, játra a další orgány. Zhruba něco takového se píše v těch letácích.

Plus ty letáky upozorňují, že strava dítěte má být pestrá, plná živin, vitamínů, minerálů, stopových prvků, všelijakých těch omega-3 a omega-6 látek a tak dále. Člověk má pocit, že krmení batolete je cosi, co by se mělo dělat v laboratři pod přísným dozorem týmu devíti dietologů a šesti promovaných chemiků.

Problém je ale v tom, že tyhle krásné barevné letáky o výživě dětí nejsou nic jiného, než reklamní materiály výrobců dětské konzerované stravy. Obchody s potravinami jsou plné skleniček, v nichž je pro malého kojence namixováno ve vyváženém poměru kde co. Jsou to hezké malé skleničky s lákavými titulky ("květákový mozeček s pravou goudou", "kuře na rýži se šunkou", "tagliatelle po italsku", "zeleninové rizoto s telecím masem"). Na všech je vyfoceno, jak krásné, pestré a vyvážené jídlo je uvnitř, plus nezbytná tabulka s obsahem živin, minerálů a všech těch esenciálních látek.

Já nechci snižovat důležitost složení dětské stravy. Ale prostě se nemůžu ubránit dojmu, že to s těmi dusičňany zase není tak žhavé. Vždyť z čeho se proboha vyrábějí ty konzervy? Z mrkve pěstované na Marsu? Myslím, že ne. Spíš se jedná o chytrý tah marketingu na cílovou skupinu, která je snadno zranitelná. Řekněte mamince malého děťátka, že něčím ohrozí jeho vývoj a ona začne poslouchat. Nikdo přece nechce ohrozit své dítě. Zabalte tu informaci do lákavého letáku podloženého výroky "odborníků" a přidejte k tomu fakt, že tyhle skleničky jsou přece tak praktické. Nemusí se vařit, dá se to ohřát v každé kavárně, prostě nejste otrokem dítěte a ještě je o ně dobře postaráno.

A tak se stane, že se v rozhovoru s matkou celebritou objeví prohlášení: "Já svému dítěti nevařím, ohřívám mu ty skleničky, protože výrobci vědí lépe než já, co je pro mé dítě dobré." A nebohé dítě vyrůstá na konzerované mrkvi a konzerovovaných bramborách a konzerované rybě. Jedna moje známá dokonce programově odmítala doma vařit, protože dcera to prý vůbec nejedla. "Myslím, že je to tím, že doma vařené jídlo má nějakou chuť a na to ona prostě není zvyklá," zdůvodňovala své rozhodnutí.

Přitom většina odborníků na zdravé stravování, od lékařů přes makrobiotiky až po třeba vitariány vám řekne, že nejlepší je čerstvě uvařené jídlo z čerstvé zdravé sezónní zeleniny, na druhém místě je zelenina mražená a konzervy jsou až poslední varianta. A taky dodejme, že čerstvě vařená brambora s mrkví je cosi jemného, sladkého a voňavého, zatímco stejné jídlo z konzervy chutná jako hnusná mrkev ze školní jídelny a páchne tou konzervou.

Prostě si myslím, že to s těmi dusičňany je normální habaďůra, která zvyšuje zisky firem, co vyrábějí kojeneckou stravu. Protože moje starší dcera vyrostla na doma vařeném jídle bez instantních kaší a čajíčků a šťáviček. Zatím se nám nijak zpožděná nejeví. Že jsem musela na asi tak rok omezit program nebo vařit dopředu či plánovat, to mi nevadí. Myslím, že malé děti si zaslouží jíst většinou doma v klidu a ne v ruchu kavárny či restaurace. A vážně si myslím, že si zaslouží s láskou vařené jídlo od maminky, i když v něm občas bude nějaký ten dusičňan navíc.

Reklama