Reklama
 
Blog | Lenka Kosková Třísková

Komu slouží péče bez souhlasu?

V parlamentu čeká na schválení návrh zákona, který zavádí možnost poskytovat zdravotní služby bez souhlasu pacienta. Neznamená to proti vůli? Není to způsob, jak mi vnutit něco, čemu se bráním? A co je výhodné pro někoho jiného? Neskrývá se tu náhodou očkování?

Nejsem zdravotník ani právník. Zákon je důležitý, reformní a „všichni jej potřebují“. Je ošidné vytrhovat části zákona z kontextu bez znalosti dalších předpisů. Jasně, že se mohu mýlit.

Jenže mě to hluboce znepokojuje.

Jsou určité zdravotní služby, kdy pro svobodu rozhodování není prostor – karanténa při infekci. Jenže tato opatření uvedený zákon ošetřuje v jiném odstavci.

Reklama

Paragraf 38, odstavec 7 zní zdánlivě vstřícně: „Bez souhlasu pacienta nebo zákonného zástupce pacienta lze poskytnout též jiné zdravotní služby, stanoví-li tak zákon o ochraně veřejného zdraví.“

Ono se to ale dá přeložit jako: „A to, co definuje zákon o ochraně zdraví, do vás nacpeme, ať už chcete, nebo ne. Stejně tak pro vaše děti. A bez odvolání.“

Ochrana veřejného zdraví zahrnuje například očkování. Otvírá se tak cesta k očkování proti vůli pacienta, u dětí bez vědomí rodičů! O tom, jaká očkování jsou povinná, rozhoduje jen vyhláška. Ta se dá měnit rychle. Vzpomeňme na loňskou paniku s prasečí chřipkou, kdy stát nakoupil spoustu vakcín. Báli se jich i lékaři, vakcíny zůstaly nepoužité. Má se to vyhodit?

Chcete, aby celá školní třída i s vaším dítětem byla bez vašeho vědomí odvedena k lékaři na očkování proti chřipce? Nebo klíšťové encefalitidě? Nebo jakékoliv jiné nemoci? Chcete dostat vakcínu bez vašeho vědomí spolu s nějakou kapačkou při náhodné hospitalizaci?

Taková situace je zatraceně nevýhodná pro nás, prospívá ale výrobcům vakcín. Stačí trocha mediální paniky a změna jediné vyhlášky.

Já prostě nevěřím, že výrobce vakcíny motivuje můj prospěch. Nejsou to žádné obecně prospěšné společnosti, ale soukromé firmy. A ty existují proto, aby generovaly zisk. Povinné násilné očkování rozhodně otevírá velké trhy a slibuje vysoké zisky.

Očkování není masáž srdce poskytovaná v ohrožení života, kdy nelze získat souhlas. Neočkovaný člověk neohrožuje společnost, riziku nemoci vystavuje sám sebe! U mnoha infekcí je dokázáno, že nositeli virů jsou očkovaní i neočkovaní. K čemu tedy taková dramatická opatření? Znovu – v čem to prospívá občanům?

Nechci, aby mně nebo mým dětem byly poskytovány jakékoliv služby proti mé vůli.

Ještě je čas zákon změnit. Je nyní v parlamentu a prošel prvním čtením. Výbor pro zdravotnictví bude zákon projednávat 23. 8., následně jej čeká druhé čtení ve sněmovně a potom senát. Prosím všechny, kteří o zákonu mohou rozhodnout, aby se nad tím odstavcem zamysleli.

Proč je tento odstavec v zákoně? K čemu je dobrý? Komu doopravdy slouží?