Reklama
 
Blog | Lenka Kosková Třísková

Osel mezi kupkami sena

V jedné z knih Richarda Feynmana je příběh o oslovi umírajícím hlady mezi kupkami sena. Když přistoupí k jedné, zvětší se druhá a naopak. Feynman tak popisoval svoje váhání mezi dvěma univerzitami. Já si tak připadám, když se snažím najít pravdu v obviněních vyslovených na adresu zakladatele Jógy v denním životě. 

Ta obvinění jsou velmi vážná. Asi šest nebo sedm žen obviňuje Svámidžího, že je pod záminkou duchovního rozvoje vlákal do své ložnice a vmanipuloval do intimních situací. Nechce se mi vůbec nic z toho opisovat, je to děsivé a zájemci to najdou třeba tady (jogavdennimzivote.blogspot.com). Někteří jeho bývalí žáci jej také obviňují z megalomanství, touhy po penězích, po vlivu a po moci.

Když jsem ta obvinění četla, zažila jsem šok. Bylo to v přímém rozporu s mou zkušeností. Já jsem několik let cvičila v kurzech, navštěvovala mezinárodní semináře. Setkávala jsem se s lidmi, které zajímala jóga. Časem jsem se stala Svámidžího žákyní a po nějaké době také cvičitelkou. V Liberci, kde cvičím, je malá komunita lidí, které spojuje zájem o JDŽ. Mám mezi nimi mnoho přátel, kterých si vážím. 

Jenže… jenže ničím dalším si jistá být nemohu. Nikdy jsem nebyla Svámidžímu blízko. Nikdy jsem nezkoumala pozadí finančních toků v JDŽ.

Reklama

Nedokážu proto na ta obvinění hlasitě zavolat: „Lžete!“

Naopak se mi zdá, že se tím musím zabývat. 

Na jedné straně je několik webových stránek se svědectvími. Jsou zde diskuse, v nichž dílem annomyně a dílem odkrytě vystupují bývalí i současní členové JDŽ. Strávila jsem pár hodin skypováním s jednou ze svědkyň. Působí věrohodně a konzistentně. Velmi lidsky a velmi reálně.  

Lidé, kteří jsou Svámidžímu blíže, mne přesvědčovali, že kampaň je vymyšlená. Že česká svědkyně je nedůvěryhodná, protože… Že oni mají se Svámidžím jen dobrou zkušenost. Že jsou mu blízko a vždycky byl dobrý, laskavý, chápající, prostě dokonalý. Že to celé vymyslel a organizuje jeden odpadlý žák a jeho kamarádi. Že jsou za tím peníze a zhrzené ego.

Jenže ani zástupy tisíců lidí s dobrou zkušeností přece ještě nevyvracejí špatné zkušenosti někoho jiného. 

Svámidží letos poprvé po dlouhé době nepřijel do Evropy. K obviněním se nevyjadřuje. Zase to souviset může, ale nemusí. Letos v červnu mu v Indii zemřela matka, navíc má podlomené zdraví. Může být jako nevinný člověk prostě lidsky zklamaný. A nebo má strach. 

Pravdu nezjistím.

A právě proto si nedokážu stoupnout si do řady k ostatním z JDŽ a volat: „Obvinění jsou lživá!“ 

Proto dál nebudu cvičitelem a ani oddaným žákem. Nejsem takové oddanosti schopná. Raději obětuji vlastní osvícení, než abych riskovala, že kopu do zmanipulovaných a nešťastných žen.